KONTAKT

SeConS grupa za razvojnu inicijativu predstavila je studiju “Brza procjena dječjeg rada u oblasti dječjeg prosjačenja u Crnoj Gori”, na događaju upriličenom ovim povodom od strane Međunarodne organizacije rada i Ministarstva rada i socijalnog staranja Crne Gore u Podgorici.

Uvodna obraćanja održali su Admir Adrović, ministar rada i socijalnog staranja, i Nina Krgović, nacionalni koordinator Međunarodne organizacije rada u Crnoj Gori.

Jedan od zaključaka studije “Brza procjena dječjeg rada u oblasti dječjeg prosjačenja u Crnoj Gori” koju je prezentovala SeConS grupa za razvojnu inicijativu je da je u porodicama dece koja prose takvo ponašanje prihvatljivo, a postojeća porodična i pravna zaštita ne daje odgovarajuće rezultate koji bi dugoročno zadržali decu zatečenu u prosjačenju van ovakvih otežavajućih okolnosti. Ustanovljen je i nizak stepen obrazovanja i nedostatak svesti o značaju obrazovanja kod roditelja i dece, a nedostatak usluga na lokalnom nivou otežava pružanje adekvatne podrške deci zatečenoj u prosjačenju. Takođe, pandemija COVID-19 je usporila institucionalne odgovore na fenomen dečijeg prosjačenja.

Postojeća evidencija podataka, međutim, daje ograničen doprinos formulisanju javne politike i praćenju fenomena prosjačenja, a u ovoj oblasti međusektorska saradnja često se ističe kao izazov. Protokoli koji regulišu postupanje nadležnih organa i organizacija u slučajevima prosjačenja pokazali su snažan potencijal za pobolјšanje društvenog odgovora na ovu pojavu, ali i implementacija i dalje predstavlja izazov.

Brza procena dječjeg rada u oblasti dječjeg prosjačenja u Crnoj Gori“ sprovedena je u okviru programa „Mjerenje, podizanje svijesti i angažovanje politika radi unapređenja borbe protiv zloupotrebe dječjeg rada i prinudnog rada“ koji realizuje Međunarodna organizacija rada (ILO), a finansira Ministarstvo rada Sjedinjenih Američkih Država.