Očuvanje planete, ekonomski napredak i socijalna pravda: pitali smo građane da li je dovoljno da se napreduje u samo jednoj od ovih oblasti, i da li je ispravno fokusirati se na ekonomski rast a očekivati da se ostala dva segmenta regulišu spontano.

Video o tome, zajedno sa podacima koji pokazuju dokle je Srbija stigla u ostvarivanju Ciljeva održivog razvoja objavljen je na platformi MONS – Monitoring socijalne situacije u Srbiji.

Srbija je potpisnica Agende 2030 od 2016. godine, ali je danas njeno učeše u ostvarivanju ciljeva održivog razvoja uglavnom na deklarativnom nivou. Nacionalno specifični ciljevi nisu definisani, kao ni precizne mete u okviru ciljeva; nije usvojena krovna strategija održivog razvoja koja bi jasno definisala ove nacionalne prioritete i mapu puta ka održivom razvoju, a 2020. je ugašena i Međuresorna radna grupa koja je trebalo da koordinira implementaciju Agende.

Jedina državna institucija u Srbiji koja aktivno prati postignuća u ostvarivanju ciljeva održivog razvoja je Republički zavod za statistiku koji na osnovu podataka objavljuje godišnje izveštaje. Broj indikatora koji se prate raste iz godine u godinu, ali oni nisu prilagođeni specifičnim razvojnim potrebama Srbije već su preuzeti u izvornom obliku. Ipak, određivanje specifičnih sektorskih ciljeva, postavljanje targeta i mapiranje politika – nije posao statistike, već nadležnih tela u okviru Vlade RS.